Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
otwierasz firmę-uważaj na koszty! 
Autor Wiadomość
Specjalista

Post otwierasz firmę-uważaj na koszty! opublikuj na facebooku
Witam wszystkich, piszę pierwszy raz, choć wchodziłem już czytając różne opinie na forum:)

Prowadziłem firmę dwa i pół roku, i na tą chwilę muszę stwierdzić, że stanąłem w miejscu:)
Firma, a prędzej działalność gospodarcza, firma to za duże określenie:), mała działalność, którą prowadziłem z żoną, zajmowała się sprzedażą kosmetyków profesjonalnych do gabinetów kosmetycznych i spa.

Sprzedaż polegała głównie na dostarczeniu towaru bezpośrednio do klientów osobiście, zamówienia były również realizowane przez telefon, lub internet , choć ta ostania opcja w małej mierze i to było błędem, do tego jeszcze wrócę.

Rozwinąłem sobie bazę klientów, powiększała się ona z miesiąca na miesiąc, z czasem nawiązywałem nowe współprace z różnymi firmami na wyłączność na danym terenie Polski, wszystko po trosze rozwijało się w miarę moich oczekiwań:)

Zaciągnąłem kredyt w danym banku, bo nie miałem innej opcji (własnych środków) i zaryzykowałem. Zakupiłem towar w branży kosmetycznej i fryzjerskiej, to drugie było błędem, bo z czasem okazało się, że jest to nietrafiony ruch (marki firm były na tym rynku mało popularne, ceny też wpłynęły na sprzedaż, czyli dużą rolę pełniła marża jaką uzyskasz od producenta lub dystrybutora,wyłączność towaru też bardzo wpłynęła na sprzedaż po okazyjnej cenie jak i dla klienta i dla Ciebie, bo inaczej wygrywa ten kto ma taniej,jak na targu "chaos", jak nie ma odgórnych cenników na dany produkt, wygrywa ten co ma dobrą marżę i może sobie ustalać cenę jaka mu pasuje, żeby oczywiście odbiorca kupił i on jeszcze coś zarobił.

Po jakimś czasie skupiłem się na sprzedaży produktów kosmetycznych, bo tam miałem fajny układ , cennik ogólnopolski, czyli jaką sobie wynegocjowałem marżę od producenta lub pośrednika tyle zarobiłem a dla moich wszystkich odbiorców cenę miałem jednakową.
Taka sprzedaż mi odpowiadała w odróżnieniu do fryzjerstwa, gdzie nie miałem pozyskanych wyłączności i dobrej marży.

Lokal znalazłem blisko centrum, auto na początku miałem własne ale było trochę za małe, więc oczywiście z czasem kupiłem w kredycie nowsze i większe.
Wynajem lokalu na początku w niemałej cenie był dla mnie rzeczą oczywistą, co okazało się z czasem, że był to jeden z głównych powodów jaki wpłynął na ciąg dalszy moich działań w"firmie".
Czyli koszty !!!!!!!!!!!!

Jezdziłem, sprzedawałem , pozyskiwałem nowe kontakty, wszystko było fajnie.Między czasie ponosiłem koszty związane z naprawą auta, ze zmianą lokalu na większy i jeszcze trochę innych nagłych incydentów:).
Codziennie miałem jakieś przychody i dochody, ale nie byłem na tyle świadom tego, że miałem bardzo duże koszty związane z firmą , a co do tego z życiem prywatnym.

Przez ten okres prowadzenia działalności był on jedynym i głównym środkiem utrzymania naszej rodziny, przy okazji mam synka:).......
Pisząc to wszystko nie mam zamiaru rozpisywać się dogłębnie , tylko mam chęć przekazania mojego przypadku, że za nim podejmiesz się założenia interesu , przeanalizuj wszystko co jest niezbędne, zrób konkretny biznesplan, nie zakładaj że wszystko zawsze będzie po tej dobrej stronie, bierz pod uwagę te negatywne czynniki a jak się z nimi uporasz i wyprowadzisz z tego wszystko ku dobremu, to wtedy będziesz odnosił sukces.

W moim przypadku popełniłem błędy, płaciłem za lokal duże pieniądze, gdzie okazało się, że jeżdząc autem zarabiałem najwięcej, detaliści (klienci z ulicy) nie kupowali na tyle, żeby mi się opłacało utrzymywać tak drogi lokal.
Mogłem nawet trzymać towar w garażu:)))))))))
Musiałem zaryzykować kupując towar w ciemno, dopiero z czasem okazało się jakie marki się przyjęły na danym terenie. Przykładowo z piętnastu firm, trzy zostały trafione, gdzie sprzedaż miałem na bieżąco, reszta została na półkach lub się przeterminowała.Wiadomo skupiałem się na sprzedaży tego na co miałem popyt, chyba zrozumiałe a ten pozostały towar tak zalegał lub się woził ze mną w aucie:)

Czyli dążę do tego, nie prowadziłem tego interesu jak należy, popełniłem błędy i teraz po fakcie wyciągam wnioski, co mogłem zrobić, aby uniknąć błędów, które zaważyły na mojej decyzji, jaką jest zawieszenie działalności z przyczyn-brak środków na inwestowanie towaru, gdzie firma rozwinęła się i odbiorcy czekają na współpracę:)

Stanąłem w miejscu, gdzie powiedziałem stop, nie biorę następnych kredytów, dzięki którym kopał bym się w miejscu, bo pieniądze , które zamiast inwestować w towar na bieżąco, ja wydawałem na zbędne koszty, jak lokal no i życie.Mieszałem pieniądze firmowe z tymi jakie wydawałem na co dzień, czyli zamiast odkładać na towar lub inne rzeczy związane z inwestycją firmy, wydawałem na zakupy w spożywczym, płacąc rachunki np. za przedszkole synka lub na kino po pracy:)

Nie wolno popełniać takich niby prostych błędów, bo one mogą zaważyć na rozwój firmy.
W moim przypadku nie było problemem brak odbiorców, tylko złe gospodarowanie pieniędzmi. Trzeba brać pod uwagę ile, co i jak inwestować, analizować, obliczać codziennie koszty, bo to one mnie doprowadziły do takiej sytuacji jaką mam a cały czas myślałem, że jest wszystko dobrze.
Paliwo jak na złość teraz jest co raz droższe, sprzedaż w terenie nie wiem czy by mi się opłacała, wiązałoby się to z podwyżką cen towaru, a tym z możliwą utratą klientów.

Po rozmowach z moim przyjacielem, który przyczynił się do tego, że nie brnąłem w tym kierunku coraz bardziej, zakończyłem tę sprawę, można powiedzieć w odpowiednim momencie, bo mogło być jeszcze gorzej, czyli inwestowanie i łatanie spraw pieniędzmi z następnych kredytów, a tak wiem jak to mogłoby się skończyć:).........................

Szkoda mi tego, bo uważam, że od strony przedstawiciela handlowego i negocjacji z klientami, pozyskiwaniem nowych itd. zrobiłem naprawdę kawał dobrej roboty:) A ta druga strona koszty, analiza, biznesplan, życie z rachunkami codziennymi i jeszcze wiele innych wpłynęła na to, że tak zakończyła się przygoda z moją pierwszą działalnością.

Chciałem jeszcze zaznaczyć, że ja zajmowałem się tylko sprzedażą, osoba prowadząca ze mną ten biznes prowadziła sprawy biurowe, marketingowe itp. ( księgowość była prowadzona przez profesjonalną firmę), gdzie do końca nie miałem świadomości o różnych poważnych decyzjach, gdyż nie byłem informowany o wszystkim na bieżąco przez tę osobę.
Kroki jakie podejmowałem, mogły być spowodowane przez złe doradztwo osoby prowadzącej ze mną interes.
To też miało decydujące znaczenie na przebieg działań w firmie.
Myślę, że gdybym miał wcześniejsze relacje na pewno sytuacja mogłaby wyglądać całkiem inaczej,
a tak stało jak się stało:)

Po prostu nie wolno mieszać firmy i jej dochodami z życiem codziennym, inwestowaniem na pałę pieniędzmi kredytowymi, bo póżniej będą tego konsekwencje:)
Po rozmowach z przyjacielem i przeczytaniu paru mądrych książek pewnego biznesmena, wiem teraz w jaki sposób inwestować , co robić a co nie, żeby nie popełniać błędów jakie do tej pory popełniałem.

Nabrałem jeszcze większego doświadczenia, w handlu, bo w tej dziedzinie jakoś siedzę od początku mojej kariery w pracy.
Nieruchomości, internet i wiele innych są na dzień dzisiejszy wartościowe aby osiągnąć sukces.
Dopiero teraz umiem rozróżnić aktywa a pasywa:)

"Otwierasz firmę - Uważaj na koszty" - I teraz jak widzę po znajomych jak otworzyli jakiś biznesik, jestem w stanie powiedzieć, czy im się ten biznes opłaca :)

Człowiek mądry po szkodzie.
Człowiek uczy się na błędach.

Jeżeli napisałem coś , co mogło kogoś urazić lub ktoś się nie zgadza z tym, to z góry przepraszam :)))

pozdrawiam Olek:)

Ostatnio zmieniony niedziela, 12 lutego 2012, 22:33 przez oleczek, łącznie zmieniany 1 raz

niedziela, 5 lutego 2012, 12:53
Wyświetl profil WWW
Manager

Post Re: otwierasz firmę-uważaj na koszty! opublikuj na facebooku
Olek fajnie, że podzieliłeś się swoimi doświadczeniami w byciu na swoim.
Wiedząc to, co wiesz teraz, jak rozwiązałbyś (lub rozwiązujesz) kwestię
pieniędzy prywatnych i firmowych? Z czegoś jednak przecież trzeba opłacić te rachunki
i wieść normalne życie.

Masz wydzieloną stała kwotę, czy dzieliłbyś procentowo od dochodu firmy?

niedziela, 5 lutego 2012, 13:13
Wyświetl profil WWW
Specjalista

Witam, przez to, że nie prowadziłem ewidencji, mieszałem pieniądze firmowe z prywatnymi, to był błąd, mogłem sobie nawet swoją pensję odłożyć.

A tak nie robiłem, a mogłem:)

Wszystko do jednego garnka wrzucałem i mieszałem:))

Po każdym dniu jak miałem utarg firmowy i te pieniądze nie oddzielałem ,tylko na bieżąco wydawałem albo zapłaciłem rachunek, który nawet nie był związany z firmą albo jeszcze coś innego z życia wziętego.

Takie ruchy może i nie przemyślane ale sytuacja jaką miałem, przyczyniła się, że tak postępowałem:)

Dziś mogę stwierdzić,że błędnie:)

Nie można tak na funkcjonować, bo prędzej czy póżniej, wszystko żle się skończy.

Przyznaje się bez bicia:) tak było, pozdrawiam

Ostatnio zmieniony niedziela, 12 lutego 2012, 22:36 przez oleczek, łącznie zmieniany 1 raz

niedziela, 5 lutego 2012, 13:47
Wyświetl profil WWW
Manager
Awatar użytkownika

Najważniejsze, że w porę się opamiętałeś. Teraz może już być tylko lepiej :) Ja też cały czas łączyłem pieniądze prywatne z firmowymi. Od stycznia z tym skończyłem i teraz wypłacam sobie co miesiąc pensję 2.000 zł plus ew. jakaś premia jeśli miesiąc będzie bardzo dobry :)

niedziela, 5 lutego 2012, 21:32
Wyświetl profil WWW
Manager
Awatar użytkownika

Nie można uogólniać. Ja stale łączę pieniądze firmowe z prywatnymi i firmowe z pensją z etatu.
Jako działalność jednoosobowa mam jedne środki. Nie ma problemu, że ZUS i VAT płacę akurat z pensji, a przychody z faktur idą na przedszkole. To takie same i te same pieniądze. Byle stale być lekko na plus, czyli nie przesadzić z wydatkami.
Nie widzę potrzeby inwestowania dużej części zysku firmy w firmę. Może kwestia branży.

poniedziałek, 6 lutego 2012, 11:15
Kierownik

Ale prowadziłeś jakąś ewidencje przychodów i widać było jak idzie firma.

poniedziałek, 6 lutego 2012, 13:29
Specjalista

cześć Mariusz,
dzięki, no tak mi jakoś wyszło,
ale teraz zamierzam to zmienić, zaczynam na nowo, wiem jak, będzie dobrze:)))
pozdrawiam

Ostatnio zmieniony niedziela, 12 lutego 2012, 22:37 przez oleczek, łącznie zmieniany 1 raz

wtorek, 7 lutego 2012, 18:43
Wyświetl profil WWW
Specjalista

Witam Sławko.
Tak ,
miałem księgowość prowadzoną, wynikało, że niby idę do do góry ale miałem dużo prywatnych płatności (raty,itp), koszty lokalu też w ewidencji były zaniżone,

tak naprawdę jak podliczyłem wszystko, to się tego nazbierało,
a u księgowej wyglądało inaczej,
ale to nie prowadzenie księgowości było przyczyną,
tylko mój błąd,
moja reakcja na opuszczenie lokalu była za póżna,
niepotrzebny lokal, który mi tylko zabierał pieniądze,którymi mogłem obracać w towar,

wcześniej mogłem ucinać zbędne koszty, jak lokal i inne.:)
ja tylko proszę , żeby ktoś nie popełnił takich głupich błędów jak ja:)
żeby skupiać się na najważniejszym,
żeby nie było wydatków niepotrzebnych,
analizować wszystko na bieżąco i ucinać co niepotrzebne, pozdrawiam:)

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 lutego 2012, 21:50 przez oleczek, łącznie zmieniany 2 razy

wtorek, 7 lutego 2012, 19:02
Wyświetl profil WWW
Specjalista

cześć Gordon.
Też tak chciałem wyprowadzić wszystko na plus,ale zawsze miałem jakieś niespodziewane wydatki po drodze ,
nadrabiane małymi kredytami,czy to samochód w warsztacie,czy coś innego....
i tak z miesiąca na miesiąc kopałem się w dole,wychodząc z pieniędzy kredytowych ,
aż w końcu powiedziałem,stop nie biorę następnego kredytu,który mnie tylko na chwilę podciągnie,bo pogorsze jeszcze bardziej sytuacje:)
zamiast się rozwijać w towarze ,to było łatanie pieniędzmi kredytowymi tych nagłych incydentów:))))
no i płacenie co miesiąc tych niepotrzebnych kosztów:))
pozdrawiam

wtorek, 7 lutego 2012, 19:14
Wyświetl profil WWW
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 9 ]